Over mij

Tegenwoordig durf ik uit te komen voor mijn ziekte. Dat is niet altijd zo geweest. De laatste keer dat ik ontkende dat ik ziek ben en mijn medicijnen niet innam, belandde ik in een politiecel die mij voorkwam als een kamer vol camera’s. Vanaf dat moment dacht ik dat alles gefilmd werd en was mijn leven een grote realityshow. Ik snap het als je je daarbij niets kunt voorstellen. Met de docufilm wil ik laten zien wat iemand met dit ziektebeeld ziet, voelt, denkt en hoort. Ik wil laten zien hoe mijn waanbeelden zich verhouden tot de werkelijkheid.

We hebben alle dossiers van mijn opnames opgevraagd. Al lezend kwam ik mezelf en de plekken uit het verleden weer tegen. Samen met de verplegers, psychiaters en naasten die mij toen geholpen hebben, ga ik daarover in gesprek. Vrijwel iedereen die de afgelopen jaren betrokken is geweest bij mij en mijn ziekte heeft meegewerkt aan dit project. Dat is heel bijzonder en alleen al het maken van de film was verrijkend voor mij.

Tijdens de voorbereidingen van het project heb ik namelijk ervaren hoe waardevol het is om mijn ziekte bespreekbaar te maken en gelukkig ook: hoe waardevol de mensen om mij heen dat vinden.  Mooie gesprekken zijn ontstaan en ik heb nu al het gevoel dat ik een steentje bijdraag aan het doorbreken van het taboe op psychische stoornissen. Dit geeft me nóg meer energie om de film aan meer mensen te laten zien en mijn verhaal te vertellen.

Na wat tegenslag door corona is de film nu klaar. Ik wil hem in de eerste plaats laten zien aan professionals in zorginstellingen en zorgopleidingen en aan iedereen die te maken heeft met een bipolaire stoornis. 

Bel of mail ons, dan bespreken we de mogelijkheden voor vertoning in jouw organisatie:
0623226906 (Rob Vullings) of stichtingtake4@gmail.com.

Jöran Moerkens

Facebook
LinkedIn
Instagram