Zlatan is gek
Een taboedoorbrekende documentaire

Mijn naam is Zlatan. Althans, dat is mijn bijnaam. Mijn echte naam is Jöran, maar Zlatan Ibrahimovic lijkt erg veel op mij, zeggen ze. “Daar kan hij ook niks aan doen”.

Ik ben belast met een bipolaire stoornis waardoor ik kwetsbaarder ben voor depressies, manieën en psychoses. Ik ben door diepe dalen gegaan, maar ook tot grote hoogtes gestegen. Op dit moment kan ik er redelijk goed mee leven en ben ik het merendeel van mijn tijd tevreden. Dit is echter lang niet voor iedere lotgenoot het geval. Tijdens een van mijn opnames heeft een medepatiënt een einde gemaakt aan haar leven en zelf ben ik daar dicht bij in de buurt geweest. Bipolariteit is een dodelijke ziekte, met vele slachtoffers. Dit project draag ik aan hen op, in de hoop dat het hét verschil kan maken in het leven van een ander.

We hebben een docufilm gemaakt. Over mijzelf en ergens ook voor mijzelf. De film belicht bipolariteit, met mijzelf als voorbeeld, vanuit verschillende perspectieven. Het is onze bedoeling het taboe rond bipolaire stoornissen te doorbreken en bewustzijn te creëren bij verschillende doelgroepen (patiënten, verplegers, psychiaters, familie, vrienden, etc.). Het is een herkenbaar en inspirerend verhaal geworden, een verhaal waarin ik de confrontatie zoek met mijn zwarte verleden, maar waarin ook hoop te vinden is: hoe om te gaan met deze ziekte?

Doelen van de docufilm

Het taboe doorbreken en het begrip vergroten door het verhaal van meerdere kanten te belichten.

Kennis verspreiden over bipolaire stoornissen, bijvoorbeeld ter ondersteuning van psycho-educatie.

Boodschap van hoop geven en zicht op regie op het eigen leven.

Het vroegtijdig signaleren van een bipolaire stoornis, zowel door de patient zelf als de omgeving.

Zlatan is gek wordt ondersteund door de volgende organisaties
Facebook
LinkedIn
Instagram